Informatie voor bedrijven

Om de leefbaarheid en het winkel- en verblijfsklimaat in de stad te verbeteren en de overlast te beperken stellen 30 tot 40 gemeenten een gebied in zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Zo’n gebied noemen we een zero-emissiezone (afgekort: ze-zone). Dit betekent dat vanaf 1 januari 2025 bestel- en vrachtauto’s in de ze-zone uitstootvrij moeten zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 nog een overgangsregeling. 


De invoering van de zero-emissiezones in de binnensteden lijkt misschien nog ver weg, maar het is verstandig nú al aan de slag te gaan, zodat je tijdig en goed voorbereid bent. 

WanneEr gaat er iets veranderen?

Vanaf 2025 moeten alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s in de zero-emissiezone uitstootvrij zijn. Uitstootvrije voertuigen zijn elektrische voertuigen of op waterstof.

Bestelauto's met een emissieklasse Euro 2, 3 en 4 hebben vanaf 2025 geen toegang meer tot de ze-zones.

Overgangsregeling bestelauto’s:

  • Euro 5 bestelauto’s hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelauto’s hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone

Overgangsregeling vrachtwagens:

  • Euro 6 bakwagens die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de zero-emissiezone.
  • Euro 6 trekkers die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de zero-emissiezone

Welke subsidies en fiscale regelingen zijn er?

Er zijn diverse subsidies en fiscale regelingen voor de aanschaf van een elektrische bestel- of vrachtauto. Bekijk hier het overzicht van subsidies en fiscale regelingen. 

Waar komen de ZERO-EMISSIEzones?

Inmiddels hebben de volgende 28 gemeenten een besluit tot invoering van een zero-emissie zone genomen. De ingangsdata van de zero-emissiezones in de diverse steden kunnen van elkaar verschillen. Bekijk de pagina van de gemeente voor meer informatie.

Almere Ede Maastricht
Alphen aan den Rijn Eindhoven Nijmegen
Amersfoort Enschede Rotterdam
Amsterdam Gouda Schiphol 
Apeldoorn Groningen Tilburg
Assen Haarlem Utrecht
Delft Hilversum Zaanstad
Den Haag ’s Hertogenbosch Zwolle
Deventer Hoorn  
Dordrecht Leiden  

Wil je de ze-zones op de kaart bekijken, klik dan hier.

Stappenplan

Hoe bereidt je je bedrijf voor op zero-emissiezones en op duurzame, schone logistiek? In een overzichtelijk stappenplan voor ondernemers geeft stichting Natuur & Milieu je alle informatie over een goede voorbereiding. 

Bekijk en download hier het stappenplan

PERSOONLIJK ADVIES

Wil je graag persoonlijk advies? De meeste provincies hebben logistieke makelaars die je graag helpen. Ze zijn er om zowel kleine en grote ondernemers te ondersteunen bij de overstap naar zero-emissievoertuigen en schonere logistiek. Voor ieder bedrijf specifiek kijken ze wat de meest efficiënte en voordelige oplossing is. Je vindt meer informatie over deze logistieke makelaars op de pagina's van de gemeente.

           Handige rekentools

Subsidies & fiscale regelingen  

Veelgestelde vragen

nieuws

tools

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige zero-emissiezone of moet je daar zijn voor het afleveren van goederen of service-logistiek? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent voor je bedrijfsvoering, zowel financieel als organisatorisch. Dat kan met deze door Districon en Panteia ontwikkelde tools. Deze tools helpen je slim op weg naar emissievrije logistiek. 

TCO-model vracht 

Met het Total Cost of Ownership-model (TCO-model) kunt u een inschatting maken van de kosten van een heavy-duty BEV (vrachtvoertuigen van 3,5 ton of meer) over de hele levenscyclus.

Online simulator elektrisch rijden

Met deze uiterst praktische webtool krijg je als ondernemer snel en eenvoudig inzicht in wat elektrisch rijden betekent voor je bedrijfsbeleid, zowel financieel als organisatorisch.

ze-zones

ze-zones

ze-zones op de zes kaart

Benieuwd welke zero-emissiezones zijn aangekondigd door gemeenten? Of ben je nieuwsgierig waar de ZE-stadshubs liggen? Op deze interactieve kaart vind je deze en andere relevante geografische data, zoals de locaties van winkelgebieden, waterstoflaadpunten en milieuzones. 

Bekijk de kaart