Zero-emissiezones in Nederland

Wil je weten waar de zero-emissiezones gaan komen? 

Bekijk de onderstaande kaarten.

Zero-emissiezones op de kaart

Inmiddels hebben de volgende 27 gemeenten een besluit tot invoering van een zero-emissiezone genomen: Almere, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Assen, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Hilversum, 's Hertogenbosch, Hoorn, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad en Zwolle. Tevens wordt op Schiphol een zero-emissie zone ingesteld.

De komende tijd wordt de kaart verrijkt met deze en nieuwe voorgenomen ze-zones totdat het overzicht compleet is. Dus houd hem goed in de gaten.

Wanneer je op de kaart hiernaast klikt, dan kan je per gemeente bekijken waar de zero-emissiezones komen te liggen.

Al deze bestaande en geplande zones zijn ook te vinden op het open datakanaal van NDW (Nationaal Dataportaal Wegverkeer) en in NCIS. Komen er nieuwe zones bij, dan worden deze toegevoegd aan de NDW-data.

De data is beschikbaar in het DATEXII-formaat en, via het Data voor Logistiek-platform, in OTM-formaat.


Uitgebreide kaart met zero-emissiezones

In samenwerking met TLN heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de interactieve kaart Stadshubs.nl verrijkt met de aangekondigde zero-emissiezones van gemeenten. Deze kaart geeft inzicht in actuele mogelijkheden voor zero-emissie bevoorrading in steden. De kaart is bedoeld om inzicht te geven in welke transporteurs duurzaam vervoer de stad in kunnen organiseren.

Naast de ze-zones toont deze kaart een hoop relevante data zoals de huidige milieuzones, bedrijfsterreinen, winkelgebieden, postcodegrenzen en waterstoflaadpunten en zo’n 200 stadshubs, die nu al volledig of gedeeltelijk zero-emissie vervoer aanbieden. Met slimme filters kun je selecteren op bijvoorbeeld type zending, bedrijfsnaam en verzorgingsgebied. De kaart geeft inzicht in de actuele mogelijkheden voor zero-emissie bevoorrading. Hiermee wil het ministerie van IenW gemeenteambtenaren, politici, opdrachtgevers, ondernemers en transporteurs ondersteunen bij het organiseren van duurzaam vervoer in de stad.

Lees hier een kleine handleiding voor de kaart.

Interactieve kaart

LAADPUNTEN

Waterstoflaadpunten

Waterstof is een emissievrije energiedrager die goed te transporteren is, in grote hoeveelheden op te slaan en veel vermogen kan leveren. Waterstof kan daardoor een systeemrol vervullen in de energietransitie en in onze toekomstige op hernieuwbare bronnen gebaseerde energievoorziening. Met dit in het achterhoofd is de kaart verrijkt met data over waterstoflocaties in Nederland. De data over waterstof is afkomstig van het waterstofplatform www.opwegmetwaterstof.nl.

Elektrische laadpalen

Er zijn in Nederland al veel publieke, semipublieke en private laadpalen. Op dit moment is nog geen onderscheid mogelijk tussen laadpalen voor logistiek en overige laadpalen. Voor een totaaloverzicht van alle laadpalen in Nederland kun je terecht op oplaadpalen.nl. Voor realtime informatie over de beschikbaarheid van deze laadpalen zijn er meerdere door de markt ontwikkelde websites en apps beschikbaar.

De interactieve kaart is op initiatief van Transport en Logistiek Nederland (TLN) ontwikkeld en wordt de komende jaren in samenwerking met het ministerie van IenW verrijkt. Het is een beginpunt van waaruit verder wordt gewerkt. Reacties en vragen zijn van harte welkom. Voor meer informatie: info@opwegnaarzes.nl.