Subsidies voor logistieke voertuigen

Voor de aanschaf van en onderzoek naar zero emissie logistieke voertuigen zijn er diverse nationale regelingen en subsidies beschikbaar. Op deze pagina staat een overzicht van deze regelingen, met een korte beschrijving en een doorverwijzing naar de betreffende webpagina. Daar kunt u meer informatie vinden over de werking en of uw voertuig in aanmerking komt voor subsidie.

Naast de regelingen op deze site heeft elektrisch rijden nog een aantal andere financiële voordelen. Volledig elektrische auto’s zijn vrijgesteld van zowel de motorrijtuigenbelasting (MRB) en de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Verder krijgen elektrisch auto's korting op de bijtelling. Voor meer informatie hierover, zie Financiële ondersteuning elektrisch rijden.

Weet u van een nationale regeling die niet is opgenomen op deze pagina, laat het ons hier weten. 

 • Subsidieregeling voor verduurzaming MKB

  Met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) kunnen mkb-ondernemers een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Dit advies geeft inzicht de mogelijkheden voor het verder verduurzamen van het wagenpark en/of de onderneming. Daarnaast geeft de SVM subsidie voor de ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies.

  De subsidieregeling start op 1 oktober 2021 en loopt tot en met 30 september 2022. 
  Meer informatie over de subsidieregeling, de voorwaarden waaraan u moet voldoen en de te doorlopen stappen voor het aanvragen van subsidie leest u hier

 • Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI-transport)

  Heeft uw organisatie een transportoplossing met een lage of geen CO2-uitstoot? Wilt u samen met andere organisaties kennis
  opdoen met de inzet van zero-emissie (ze) vrachtwagens, transportmiddelen of mobiele werktuigen? Lees op deze pagina of u met uw partners in aanmerking komt voor de subsidie Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI-transport).

 • Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

  Bent u ondernemer en koopt of financial-leaset u een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto voor het vervoer van goederen? Dan kunt u een aanvraag doen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Bij operationele lease kan uw leasemaatschappij subsidie aanvragen om in aanmerking te komen voor de SEBA. Deze regeling geldt alleen voor bedrijfsauto’s (voertuigcategorie N1 of N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kg) die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen. U kunt tot maximaal € 5.000 subsidie ontvangen per bedrijfsauto. Meer informatie over SEBA vindt u op de website van de RVO of in deze factsheet.

 • Regeling Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)

  De Aanschafsubsidieregeling zero-emissie trucks (AanZET) is voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe, volledig emissieloze (uitstootvrije) vrachtauto willen kopen of financial-leasen. Bij operationele lease vraagt uw leasemaatschappij subsidie aan om in aanmerking te komen voor de AanZET.  Meer informatie over de SSEB vindt u op de website van de RVO.

 • Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel

  Wilt u een emissieloze (uitstootvrije) bouwmachine kopen? Wilt u een bestaande bouwmachine ombouwen? Of heeft u een idee voor een ontwikkelings- of praktijkervaringsproject rondom emissieloze bouwmachines en bijbehorende laadoplossingen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). De regeling richt zich op bouwbedrijven die in Nederland gevestigd zijn die zelf materieel hebben en bedrijven die bouwmaterieel verhuren. Meer informatie over de SSEB vindt u op de website van de RVO.

 • Per provincie en gemeente kunnen er lokale regelingen of subsidies aangeboden worden. Hiervoor kunt u bij uw lokale overheid terecht. Subsidies en fiscale regelingen kunnen vaak met elkaar gecombineerd worden tot een maximaal bedrag. Hiervoor gelden Europese staatssteunregels. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van de grootte van uw bedrijf en de subsidieregeling. Weet u van een nationale regeling die niet is opgenomen op deze pagina, laat het ons hier weten.

 • Groenprojecten

  Sinds juni 2022 is het mogelijk om voor zero-emissie werktuigen, mobiele aggregaten en laad- en infrastructuur een lening tegen lage rente aan te vragen. Klik hier voor meer informatie.

 • BNG duurzaamheidsfonds

  Het BNG duurzaamheidsfonds is met name gericht op de financiering van laad- en tankinfrastructuur voor duurzaam brandstoffen in de mobiliteit. Klik hier voor meer informatie.